Halv åtta hos mig - Recepten

Här kommer recepten från senaste Halv åtta hos mig!

Förrätt - Kantarellsoppa
4 portioner
1 burk  ICA kantareller ca 180 g
1 gul lök
1 potatis
1 msk matfett
8 dl vatten
2 kuber Knorr Fond "du chef" Vegetable
2 dl matlagningsgrädde
1 dl skruren persilja
salt och peppar

Gör så här:
1. Häll av vattnet från kantarellerna, skala lök och potatis. Skär allt i bitar.
2. Fräs det skurna i matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten och fond.
Låt det koka under lock på svag värme ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp.
3. Mixa soppan med persiljan tills den är slät. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera soppan med bröd.

Huvudrätt - Krämig skaldjurspasta
4 portioner
400 g bandpasta
4 liter vatten
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlökar
1 msk smör
rivet skal från ½ citron
1 dl vitt vin
1 msk koncentrerad fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl visp-/mellangrädde eller crème fraiche
½ dl hackad bladpersilja
½ kruka dragon
1 dl finplockad dill
½ dl finhackad gräslök
500 g green shell-musslor eller blåmusslor
1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
500 g räkor med skal
salt och peppar

1. Koka upp pastavatten, salta med 1 msk salt och lägg i pastan. Koka enligt anvisning på förpackning.
2. Fräs finhackad vitlök och scharlottenlök utan att de får färg. Tillsätt citronskal och koka ihop med vin någon minut. Häll i buljong och vatten och koka ihop ytterligare någon minut. Tillsätt grädden/crème fraichen och koka ihop till hälften.
3. Finhacka örterna. Lägg i dessa tillsammans med musslorna. Koka under lock tills musslorna har öppnat sig.
4. Tillsätt avrunna kräftstjärtar och skalade räkor. Ta av kastrullen från plattan och arbeta ihop såsen med skaldjuren. Blanda den varma nykokta pastan med sås och skaldjur. Lägg upp på en tallrik och ta ett par tag med pepparkvarnen. Toppa ev med lite parmesanost.

Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm
4 stora portioner
Jordgubbar:
2 l färska jordgubbar
saft och rivet skal av 2 lime
3/4 dl råsocker eller vanligt socker
½ dl färsk basilika
Råkräm:
5 äggulor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
5 dl vispgrädde
Jordgubbarna: Rensa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Blanda limeskalet med sockret. Fördela limesockret över jordgubbarna och pressa över limesaften. Hacka och strö över basilikan. Vänd runt och låt stå i minst 15 minuter.
Råkrämen: Vispa gulor, socker och vaniljsocker poröst. Vispa grädden lätt och vänd ner den i äggsmeten. Var noga med att inte överarbeta råkrämen när du blandar ner grädden. Den ska vara lite melerad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0